Winorośl
W 2014 r. w „Winnicy Faliszowice” należącej do Pani dr Magdaleny Kapłan z miejscowości Faliszewice powiat: sandomierski, województwo: świętokrzyskie, w 2014 r. oceniano wpływ dwóch technologii ochrony winorośli na wielkość i jakość plonu pięcioletnich krzewów odmiany „Marechal Foch”. W doświadczeniu zastosowano dwie technologie ochrony:
-
kontrola – krzewy opryskiwano standardowymi fungicydami dopuszczonymi do ochrony winorośli;
-
Program VIFLO, w którym nawóz Viflo PA (Kompleks Viflo Miedź-Bor + Viflo CalS) stosowano trzykrotnie w stężeniu 1%: 17 maja 2014 r. – wydłużanie się kwiatostanów; kwiaty nierozwinięte, zebrane razem w kępki (wg skali Einchorna-Lorenza faza 15); 5 lipca 2014 r. – jagody małe: grona zaczynają się zwieszać ( faza 29) i 23 sierpnia 2014 r. – owoce w pełni wybarwione po tzw. fazie „veraison“, dojrzewanie jagód (faza 36–38).
W trakcie jesiennych pomiarów wykazano, że liczba gron na jednym krzewie, masa owoców z jednego krzewu, masa grona oraz plon w przeliczeniu na jednostkę powierzchni nie różniły się pomiędzy ocenianymi kombinacjami. Wykazano, że owoce, których krzewy opryskiwano nawozem Viflo PA-Kompleks (jw.) charakteryzowały się znacznie większą zawartością cukru niż kontrolne, różnice te wyniosły ponad 2,5 brix (11,4%). Stwierdzono, że zastosowanie nawozu Viflo PA-Kompleks (jw.) korzystnie wpłynęło na masę, powierzchnię oraz zdrowotność liści winorośli odmiany „Marechal Foch”. Niezależnie od miejsca lokalizacji liścia na latorośli masa oraz ich powierzchnia w przypadku krzewów traktowanych nawozem Viflo PA-Kompleks (jw.) była zdecydowanie większa niż w kontroli. Największe różnice zarówno w masie, jak i powierzchni, wykazano w przypadku liści pobranych z wysokości drugiego druta, tj. 110 cm od powierzchni gleby. W trakcie sezonu wegetacyjnego zaobserwowano korzystny wpływ nawozu Viflo PA-Kompleks (jw.) na zdrowotność i kondycję liści krzewów badanej odmiany. Oceniana odmiana winorośli wykazuje dużą tendencję do powstawania licznych chloroz, co w konsekwencji prowadzi do wczesnego obumierania części blaszki liściowej w obrębie gron, w przypadku roślin traktowanych nawozem Viflo PA-Kompleks (jw.) nie zaobserwowano takiego zjawiska. Stwierdzono, że liście roślin nawożonych w trakcie całego sezonu wegetacyjnego charakteryzowały się intensywniejszym zielonym zabarwieniem niż rośliny kontrolne. Należy więc wnioskować, że zawartość chlorofilu u wymienionej grupy roślin była większa i tym samym miała bardzo korzystny wpływ na poziom ekstraktu ocenianych owoców.
Dodatkowym efektem Programu Viflo było wykonanie tylko trzech zabiegów zamiast planowanych 23 (wymogi technologii dotychczasowych).
W 2015 r. w winnicach „Polana”, powiat: biłgorajski, i „Rzeczyca”, powiat: puławski, została potwierdzona skuteczność Programu Viflo. (zdjęcia i filmy)